Kulturno društvo Bohinj
Domov   Kontakt   Struktura strani
Otroška folklorna skupina
Odrasla folklorna skupina
Likovna ustvarjalnica
Ženski pevski zbor
Triglavske rož'ce
Ročna dela
Novice Dogodki Foto Ponudba nastopov Članstvo Ugodnosti CoolBohinj

Koledar dogodkov

Osnovni podatki

Kulturno društvo Bohinj
Triglavska cesta 16
4264 Bohinjska Bistrica

Davčna št.: 85483451
Matična št.: 5212600
IBAN: SI56 0700 0000 0091 561
Predsednik: Jure Sodja

E-pošta: info@kdbohinj.si

Novice

Bohinj, 03.09.2019
Visoko priznanje za Odraslo folklorno skupino

Visoko priznanje za Odraslo folklorno skupino

20190903081347_2.jpg

20190903081347_3.jpeg

20190903081347_4.jpeg

Odrasla folklorna skupina na občinskem prazniku 26.8.2019 dobila plaketo občine Bohinj


Odrasla folklorna skupina s svojimi aktivnostmi pomembno prispeva k razvoju občine, predvsem pa za njegovo promocijo.
Uradno deluje že 65.leto pod okriljem Kulturnega društva Bohinj. V odrasli folklorni skupini se je izmenjalo že mnogo generacij.
3 članice odrasle FS so tudi mentorice 3 otroških folklornih skupin, kar pomeni, da folklorna skupina tudi vzgaja mlade generacije v duhu ohranjanja tradicije Bohinja za prihodnost.
Vsako leto se udeleži medobmočnega srečanja , na katerem se predstavi z novo odrsko postavitvijo. Srečanje je pod organizacijo Javnega Sklada RS za kulturne dejavnosti in ga vedno spremlja strokovni ocenjevalec. 2019 je skupina svojo koreografijo » Boh´n se na Nomenu začne« osvojila uvrstitev na regijsko srečanje folklornih skupin v Kamniku.
Koreografija ima poleg ohranjanja in interpretiranja plesov, katerih izvor je iz Nomenja, še vzgojni vidik, saj informira turiste, da Bohinj ni samo območje okoli jezera.
Ne samo, da skupina ohranja ljudske plese, pesmi, običaje in navade, s svojim strokovnim znanjem posameznih članov ljudsko izročilo interpretira in prinese na oder v novi, za gledalce in turiste bolj zanimivi obliki. Ohranja narodno nošo kot kostum na nastopih, predstavlja pa tudi drugo (iz drugih obdobij) oblačilno dediščino.
Odrasla folklorna skupina je tudi soorganizator mednarodnega folklornega festivala, ki je v Bohinju potekal lani že tretjič, in s tem prispeva k promociji Bohinja.
Skoraj ni kulturne prireditve v Bohinju, kjer ne bi odrasla skupina sodelovala, ne samo z nastopi, tudi z drugimi akcijami (čistilna akcija, srečanja športnih društev, srečanja motoristov in drugih društev ipd.).
Tudi z nastopi v hotelih, na prireditvah v Bohinju, predvsem pa izven Bohinja in na festivalih v Sloveniji in v tujini pomembno prispeva k promociji Bohinja. V zadnjih letih je sodelovala na naslednjih mednarodnih folklornih festivalih: Beograd - Srbija (kjer je osvojila pokal za najboljšo koreografijo) , Menzingen- Švica, Krems-Avstrija in Piran-Slovenija. Letos se udeležila mednarodnega festivala v Pragi.
Sodeluje tudi z mnogimi drugimi folklornimi skupinami v Sloveniji in tujini.
Zato je Odrasla folklorna skupina dobila plaketo Občine Bohinj.

<< Arhiv novic

Natisni natisni  |  Na vrh na vrh
Domov | Kontakt | Struktura strani